120-ÅRIG VATTENKRAFTSDAMM RENOVERAS ÅT BILLERUDKORSNÄS

Vid bruket i Rockhammar strömmar det mörka industrivattnet genom dammen från 1898, men nu genom en temporär vattenkanal. OBK är på plats för en omfattande renovering som ska säkra vattentillförseln till BillerudKorsnäs massiva fabrik för många år framöver.

– Det är ett väldigt spännande vattenprojekt och ett gediget hantverk, säger Bengt Ålund, platschef på OBK.

Längs uppströmssidan gjuts en 100 meter lång vägg för att täta den läckande dammen. På andra sidan renoveras dammens skibord, alltså den del som vattnet rinner över i, och vid utloppet på dammen finns en turbin där innerväggar, raster och tubsdoser så småningom ska bytas.

– Det är ett jobb som ställer krav på personalen både vad det gäller hantverket och säkerheten. Vattnet är ju lite av en utmaning i sig. Du ska dels jobba flytandes från flottar och behöver ha flytväst på dig, vilket inte är varje dag i byggbranschen, och sen är det en ganska hög damm också på tio meter. Det är stora krafter i vattnet här med många hundra kilowatt som ska strömma igenom och det behöver vi ta hänsyn till.

1977 var det en stor vårflod som spolade bort många dammar. Den här stod kvar, men tätningsmaterialet mellan stenarna försvann. Efter det injekterades det in 800 kubikmeter injekteringsmassa i dammen för att täta, och även om massan fanns kvar nu när OBK kom till projektet så har dammen läckt en längre tid.

– Det fanns flera sätt att göra stendammar på. Ett sätt var att göra blocken så bra som möjligt och sen foga på uppströmssidan. Alternativ två var att bygga två ytterkärnor och täta med ett finare material inuti. I och med injekteringsmassan är den här dammen ett kombinat av allting, och det ska bli spännande att hugga upp den gamla väggen som inte varit öppnad på 120 år. Då får vi se hur det ser ut, sen är det bara för oss att rätta till allting så att den äntligen blir tät igen.

Arbetet beräknas ta totalt fyra månader och när vi besöker projektet har det pågått i cirka en månad. OBK har fem arbetare på plats utöver Bengt, som är nöjd med hur arbetet har fortlöpt.

– Det har flutit på bra! När vi har gjort klart uppströmssidan här så kan vi släppa på vattnet igen som behövs för fabrikens process. Därefter återstår att byta inloppsstos/tub till turbinhuset. Jag har jobbat med BillerudKorsnäs många gånger tidigare och jag tycker det är en väldigt intressant industri att vara nära.