Brf Natanaels läckage åtgärdas: ”Blir en helt ny innergård”

Läckageproblem åtgärdas och en ny trivsam innergård ska byggas. Brf Natanael i Kumla har under många år haft problem med läckage ner till garaget – nu har de bestämt sig för att få en långsiktig lösning på plats. OBK är totalentreprenör på projektet.

 

Husen hos Brf Natanael byggdes på 70-talet och har under åren utsatts för slitage. Med tiden sprack betongen i tätskiktet och läckage uppstod. Det löstes temporärt med en hängränna som fångade upp vattnet underifrån i garaget. Nu byggs innergården om från grunden och dräneras för att åtgärda problemet långsiktigt.

 

”Vårt mål är att bli klara så snabbt som möjligt”

Hittills har största delen av byggtiden ägnats åt rivning av den gamla konstruktionen. Nu är de i gång med grundarbetet och snart börjar OBK bygga upp innergården igen.

 

– Vi ska börja med att flytspackla för att skapa fall till de nya brunnarna, så att vi kan leda bort vatten från innergården. Sen kommer vi göra tät- och ytskikt. Så småningom börjar vi bygga, berättar platschef Roman Demczur.

 

Projektet planeras vara färdigt i höst. Det är en relativt kort byggtid – men OBK har prioriterat snabba resultat.

 

– Vårt mål är att bli klara så snabbt som möjligt eftersom det bor många äldre i bostäderna. Vi vill att deras liv fungerar så bra som möjligt trots att vi bygger och att de ska kunna nyttja innergården så snabbt det går, säger Roman.

 

Brf Natanael satsar på detaljer som gör innergården trivsam

Brf Natanael är beställare av projektet och HSB ägare av bostadsrätterna – föreningen och HSB samarbetar därför med projektledningen av bygget. Det finns en person på plats från HSB som representerar föreningen vilket förenklar kommunikationen i projektet.

 

– Det är en jättebra lösning, både för föreningen och för oss! Personen från HSB har erfarenhet från byggbranschen och det underlättar vår kommunikation, berättar Roman.

 

Föreningen har prioriterat att innergården ska bli trivsam för de som bor där. Bygget går därför inte bara ut på att åtgärda läckaget, utan också på att skapa en trevlig plats för bostadsägarna att tillbringa tid på.

 

– Även nu när vi bygger sitter folk på sina uteplatser. I mina ögon bevisar det att de verkligen vill tillbringa tid där. Då är det viktigt att allt ser bra ut och att de har saker att göra. Det är kul att veta att det blir en helt ny innergård i slutändan. Att det blir både tätt och fräscht! säger Roman.