BRF Österängs stomme snart klar: ”Örebros högsta projekt just nu”

På Österplan i Örebro bygger OBK tillsammans med HSB ett av stans högsta flerbostadshus. Här blir det 68 nya lägenheter med vidsträckt utsikt i alla väderstreck från gemensamma takterasser.

 

Ett tiotal lyftkranar är en del av Örebros stadsbild och siluett just nu. Men den allra högsta hittar vi på Österplan. För ett år sen var BRF Österäng bara i startgroparna.

 

– Nu gjuter vi det näst sista valvet, berättar arbetsledare Joakim Karlsson. Det märks i bygghissen att det börjar bli högt nu, det tar en stund att ta sig upp.

 

Om ett par veckor gjuter OBK det sista valvet och stommen för de 68 lägenheterna är helt klar. Flerbostadshuset är uppdelat i två delar och Joakim berättar att ett bra schema har gett bra flyt för betongarbetet, där var varje våning gjutits på tio arbetsdagar.

 

Redan nu när det näst sista valvet gjuts ser du Svampen i norr, Kvarntorpshögen i söder, Hjälmaren i öst och Bergslagsleden i väst. Det blir en vacker utsikt från såväl topplägenheterna som de gemensamma takterrasserna på plan sju och tio.

 

– Studentcity var högt men det här är ännu högre och större. Det är det högsta projektet i Örebro just nu och det högsta jag varit med och byggt hittills.

 

 

”Bra framförhållning”

Vid sin sida på projektet har Joakim sommarjobbaren Linnea som studerar till högskoleingenjör i Göteborg. Med ett år kvar på sin utbildning hjälper hon till vid Österäng och har snappat upp både en och två praktiska lärdomar.

 

– Det är jättekul och spännande, säger Linnea. Jag har ju hundra frågor och Jocke svarar på allt och lite till, så det är bra. Man lär sig väldigt mycket praktiskt.

 

– Man behöver det praktiska för att få en bild av det man läser, så det är bra att vi kan hjälpa till, och OBK får ju hjälp också. Det är Linnea som har mängdat betongen bland annat.

 

BRF Österäng är en totalentreprenad i partnering tillsammans med HSB. Tidsplanen sträcker sig till juni 2022 och Joakim är nöjd med hur samarbetet fungerar.

 

– Det fungerar jättebra och det är framförallt Mathias Engvall (platschef) och Samuel Oktay (kalkyl) som har mycket kontakt på med Mikael Cederborg på HSB. Även om vi gjuter betongen nu så har vi redan köpt in sånt som dörrar och kök vilket är bra. Vi försöker att ha bra framförhållning hela tiden så att allt ska fortsätta flyta på.