Kungsparken växer fram: ”Finaste fasaden i Kumla”

För ett år sedan lades grunden. Nu är betongstommen, ytterväggarna och taken på plats för det som blir ett nytt vård- och omsorgsboende med 126 lägenheter i Kumla.

– Det är riktigt roligt att komma tillbaka till det här gänget där det är väldigt mycket lagkänsla och bra kompetens, säger Pierre Ahlin, som har arbetat på OBK tidigare och nu återvänt till företaget i en roll som arbetsledare.

Vid sin sida har han biträdande platschef Roman Demzcur. Även han ett relativt nytt ansikte på företaget.

– Jag började här i augusti och har de senaste åren arbetat som konstruktör, så det känns jättebra, säger Roman. Det är kul att få komma tillbaka ut till bygget och se husen växa fram.

 

”Kan fokusera mer invändigt nu”

Med en tidsplan som sträcker sig till januari 2023 är Kungsparken på god väg. Sedan vi sist besökte projektet i december förra året är betongstommen uppe, ytterväggarna på plats och taken täta.

– Vi blev klara med taken för ett par veckor sedan, berättar Roman. Det är ett speciellt tak med många vinklar och ganska ont om plats under taken. Därför har vi dragit alla ventilationskanaler innan vi byggt taken och det har krävts mycket samordning.

– Eftersom det också är ett väderkänsligt arbete känns det väldigt bra att vi nu kan släppa det lite och fokusera mer invändigt, tillägger Pierre. Nu är det innerväggar som kommer vara vårt främsta fokus framöver.

 

Besök från Stadsbyggnadskontoret

Totalt får Kungsparken en bruttoyta på 11 700 kvadratmeter med 126 lägenheter, stora gemensamhetsutrymmen och skyddsrum. Men det kanske mest utmärkande med projektet är dess fasad som muras nu.

 – Vi hade Stadsbyggnadskontoret som var här och kollade, och han sa faktiskt att det kommer bli den finaste fasaden i Kumla, så det är ju något utöver det vanliga, säger Pierre.

När byggnadsställningarna plockas ner kommer en fasad som matchar Kumla Skofabrik, sett till både mönster och färgval, att synliggöras. Länsgården som är beställare har valt att satsa på ett vård- och omsorgsboende med kvalitet från utsidan och in. Så här långt i projektet är beställarna nöjda med OBK:s insatser vid Kungsparken.

– Vi har väldigt bra kontakt med Länsgården och byggledaren där, och de verkar nöjda med vårt arbete. Det funkar jättebra, säger Roman.