KV. SJUKHUSET I ASKERSUND ÄR KLART: ”ETT VÄLDIGT FINT PROJEKT”

De första spadtagen togs för två och ett halvt år sedan ungefär. Nu är nybyggnationen av kv. Sjukhuset klar. Rickard Ahlin som har varit platschef vid bygget guidar oss runt och visar upp ett lyckat slutresultat med fina ytor och många unika detaljer.

Arbetet med kv. Sjukhuset började i oktober 2017 på beställning av Länsgården Fastigheter AB. Idag är vård- och omsorgsboendet med de tre husen och totalt 98 lägenheterna helt klart. I början på juni fick Askersunds kommun tillgång till husen och i augusti planeras verksamheten sätta igång på riktigt.

– Det har varit ett väldigt intressant och stort jobb med mycket specialanpassningar vilket gör att det skiljer sig en hel del jämfört med att bygga vanliga lägenhetshus. Arkitekterna har ritat in många speciella detaljer och det har gjort projektet ännu mer intressant att jobba med. Det har varit en utmaning som har blivit ett väldigt fint projekt, säger Rickard Ahlin som är OBK:s platschef.

Slutbesiktningen har skett i flera etapper eftersom det är ett omfattande projekt. Totalt rör det sig om cirka 8 200 kvadratmeter som har byggts. Den allra sista slutbesiktningen ägde rum i mitten på maj.

–  I det stora hela har arbetet gått väldigt bra. Betongstommen till exempel gick jättebra sen har det rullat på med ett bra tempo, en bra vinter och fint flyt. När man kommer till detaljerna går det inte att forcera på samma sätt men det har också funkat som tänkt. Det är ju viktigt att det blir en snygg finish på allt. När besiktningsmannen var här var han nöjd och tyckte att arbetet höll hög klass både in- och utvändigt, så det är kul!

För att säkerställa rätt finish på projektet har Rickard haft en tät dialog med de många byggarbetarna, arkitekterna och projektledarna. Han är nöjd med hur samarbetet har fungerat.

– Det har funkat bra! Det är framförallt projektledaren Henrik Johansson från AdAbacum ihop med Marie Villman från Länsgården som jag har haft mest kontakt med, även om det är många andra också. Vid ett så här stort projekt behöver man ha mycket kontakt med varandra. Det är jätteviktigt för att det ska fungera. Jag tycker att samarbetet har gjort mitt jobb enklare och det är jag väldigt tacksam för, avslutar Rickard som är klar vid kv. Sjukhuset men som inte förflyttar sig särskilt långt.

Mittemot kv. Sjukhuset ligger nämligen Vita huset som bland annat rymmer tandläkare, familjecentral och BVC. Där ansvarar OBK nu för en renovering av fastigheten samt en nybyggnation av vårdcentralens entré. När Rickard går från det ena projektet till det andra kan han använda den nybyggda länken som knyter samman byggnaderna.