Kv. Sjukhuset vinner Vårdbyggnadspriset 2021: ”Ett jättefint kvitto på ett bra jobb”

Kv. Sjukhuset slog upp dörrarna som Smedsgårdens vård- och omsorgsboende under sommaren 2020. Nu vinner byggnaden i Askersund det nationella Vårdbyggnadspriset för god arkitektur, en innovativ vårdmiljö och goda processer.

 

Vårdbyggnadspriset har delats ut vid fyra tillfällen sedan 2003 av Forum Vårdbyggnad.

Priset avser av att uppmärksamma vårdbyggnader som är ”goda exempel inom arkitektur, premierar innovativ vårdmiljö och framhåller goda processer”. Senast priset delades ut var 2019 och i år utsågs vinnare i två kategorier: större respektive mindre vårdbyggnadsprojekt.

Den ena vinnaren var O-huset vid Karolinska Universitetssjukhuset i Huddinge och den andra alltså Smedsgårdens vård- och omsorgsboende i Askersund.

– Det är ett jättefint kvitto på att vi gör ett bra jobb, säger Rickard Ahlin, OBK:s platschef. För varje detalj som kommit på plats har en fin helhet växt fram både in- och utvändigt. Det är kul att vi har fått vara med i sånt här projekt och att vi har lyckats förvalta Länsgårdens vision tillsammans med dem.

 

Juryns motivering till priset

När Vårdbyggnadspriset 2021 tilldelades Smedsgården löd juryns motivering:

”Med stor inlevelseförmåga och omsorg om de boendes livsmiljö, har projektteamet skickligt byggt på tidigare kunskaper. Kopplingen till staden liksom samverkan med daglig verksamhet, vårdcentral och intilliggande verksamheter gör denna lösning förebildlig. Sammantaget är detta en lugn miljö, full av liv.”

Projektet var en totalentreprenad i partnering med beställaren Länsgården Fastigheter AB och ritat av arkitekterna Marge arkitekter samt Land arkitektur.

 

Läs hela nomineringen till priset på Forum Vårdbyggnads hemsida.