NYTT VÅRD- OCH OMSORGSBOENDE I KUMLA MED 126 LÄGENHETER

Boendekvalitet står i fokus när ett nytt vård- och omsorgsboende byggs i Kumla. På beställning av Länsgården togs de första spadtagen i juni för vad som kallas Kungsparken.

Det är full fart mellan den gamla skofabriken och vårdcentralen i Kumla. OBK är totalentreprenör och precis som vid nybyggnationen av kv. Sjukhuset i Askersund är det Länsgården som är beställare.

– I början på sommaren började vi riva halva den befintliga kåken och sedan dess har vi pålat och gjutit hissväggar bland annat, säger Daniel Brunnberg, arbetsledare på OBK. Då vi stötte på förhinder med pålningen tog det lite tid, men nu är det klart och börjar äntligen rulla på ordentligt.

Nu pågår arbetet med att lägga grunden för det som ska bli ett vård- och omsorgsboende på cirka 10 000 kvadratmeter med bland annat 126 lägenheter, stora gemensamhetsutrymmen och skyddsrum.

– Byggnaden kommer att bestå av A- och B-huset. Nu ligger vårt fokus på att köra vidare med källarplattan på B-huset. Huskropparna binds samman av källaren så vi vill få upp golvet och väggarna där så att vi kan börja motfylla och komma igång med plattan på A-huset också. Det är nästa steg.

För Länsgården, som är beställare för projektet, är det viktigt att boendet håller hög kvalitet och känns mer som ett hem än ett traditionellt vård- och omsorgsboende. Här ska de boende trivas.

– Det påminner en del om det som vi byggde i Askersund, säger Philip Axelsson, arbetsledare, som också är på plats vid projektet. Det blir mycket detaljer och en rätt så utmärkande fasad. Jag vet att de bland annat har hämtat inspiration från skofabriken som ligger härintill och jag tror att det kommer att bli väldigt bra.

– Det tror jag med, fortsätter Daniel. Det känns som att det börjar släppa lite nu när alla får allt större ytor att arbeta på. Nu är det bara att gasa på så kommer nog det här att bli riktigt bra!