ETAPP ETT KLAR I STORA MELLÖSA

Ett byggprojekt på nästan tre år kräver planering, disciplin och ett gott samarbete för att man ska kunna hålla både kvalitet och följa tidsplan.

Även om det inledningsvis var kritiskt en stund, då man påträffade fuktskador under befintligt golv inne i matsalen och fick inleda ett omfattande renoveringsarbete, så har OBK lyckats tagit igen tidstappet och ligger nu faktiskt något före tidsplan, Enligt Joakim Karlsson, Arbetsledare på OBK.

– Vi blev klara med etapp ett, det vill säga hus C och D, i april, och samtidigt kunde vi gå igång med markarbete för hus F. Där vi nu är halvvägs in i byggtiden och kan konstatera att vi ligger något före tidsplan. Vårt mål är att besiktning skall ske i maj och att vi skall kunna överlämna projektet innan sommaren, säger Joakim.

Men inledningen av arbetet på hus F skulle även den bli komplicerad.

– På grund av dåliga markförhållanden var vi tvungna att göra ett omfattande mark- och grundarbete innan vi kunde börja gjuta husets platta. Vi stod inför två val – antingen pålning, eller att gjuta en slags underplatta, som fungerar som ett fundament för hela byggnaden.

Man valde det sistnämnda, och fick gjuta en 500 millimeter tjock underplatta innan man tillslut kunde gjuta grundsulor för den vanliga plattan. Lagom till semestertiderna var grundarbetet klart.

– Efter semestern har det gått i rasande fart här, och vi har hunnit gjuta väggar och valv, samt fått upp takstolar och fått tätt hus. Just för tillfället håller grabbarna på att gipsa de sista väggarna och montera de specialväggar som ska ha infällda skjutdörrar.

Vad blir nästa moment?

– När vi är klara invändigt är det dags att gå ut och montera fasadskivor på fasaden, som inte bara ska bestå av puts. Efter det ska vi in igen och påbörja inredningsarbetet inför slutbesiktningen, avslutar Joakim.