SNART JULLEDIGT PÅ BYGGET I ASKERSUND

Totalt har man gjutit 4 426 kubikmeter betong under 2018, ett tal som tillsammans med kontraktssumman på över 200 MSEK och en byggtid på närmare tre år, säger en del om projektets storlek.

Nyproduktionen av vård- och omsorgsboendet i Askersund påbörjades i oktober 2017 och beräknas vara klart sommaren 2020. Idag får vi en rundtur på bygget av Rickard Ahlin, platschef på OBK, som inleder med att berätta vad som är utfört sedan det förra besöket.

– Vi har gjutit färdigt hela betongstommen på alla tre husen. Alla trappor är monterade och vi har börjat montera fönstren på hus A. Gällande taken så är vi klara med takstolar, råspontluckor och underpapp på hus A, och vi kommer ha stora delar av hus B klart till jul. Listan skulle kunna göras hur lång som helst, men det är väl de stora grejerna som hänt, säger Rickard.

Projektet flyter på bra och man ligger med enligt rådande tidsplan inför julledigheten. 

Alla har gjort ett enormt jobb under året, och stämningen är väldigt bra nu inför ledigheterna. Jag tror att alla tycker att det ska bli skönt att vara lediga i 2 veckor, och vi återkommer med ny kraft den 7 januari.

Vad är det som utförs just för dagen?

– Vi river den sista valvformen på hus C, samt går över alla betongväggar så att målaren ska kunna påbörja sitt arbete. Sedan har vi börjat förbereda för byggvärmen i hus A, som ska drivas med den nya fjärrvärmen. När vi kommer tillbaka i januari ska vi slutföra takarbetet på hus C, samt att plåttaket ska börja läggas på hus A. Vidare ska arbetet i fläktrummen och montage av innerväggar påbörjas.

Är du nöjd med projektet såhär långt?

 – Ja, vi har haft ett väldigt bra år här. Alla på bygget drar åt samma håll och hjälper varandra, vilket såklart resulterar i en riktigt god stämning. Sedan har vädret, för en gångs skull, varit med oss. Detta har gjort att vi kunnat bli klara med hela betongstommen, samt kunnat påbörja takarbetet ostört av väder och vind, konstaterar Rickard.