Generationsbeondet i Almby kyrkpark är färdigt: ”Det har varit ett roligt projekt”

38 inbjudande och moderna lägenheter står nu färdiga i Almby kyrkpark. Träfasaden, spaljéerna samt detaljerna i betong och bandtäckt plåt gör att generationsbygget sticker ut. Inflyttningen är i full gång och OBK har lämnat över projektet till beställarna Svenska kyrkans bostäder.

 

För lite mer än ett år sedan påbörjades bygget i Almby kyrkpark. Parken skulle ersättas av tre huskroppar, fördelade mellan student- och seniorlägenheter, i ett generationsboende.

 

Nu står 16 studentlägenheter och 22 lägenheter för äldre i varierade storlekar färdigställda. Beställaren Svenska kyrkans bostäder och OBK har jobbat tillsammans tidigare och samarbetet har fungerat bra:

 

– Det har varit lätt att kommunicera och inte varit några problem. Det viktigaste är att de är nöjda! säger platschef Johan Jansson.

 

Samlingslokal för möten mellan generationer

 

Mötet mellan generationer är en del av grundtanken med generationsboenden. Samlingslokalen, med högt i tak och stora fönster, är en plats där det är tänkt att hyresgästerna ska kunna göra precis det.

 

– Vi har också knutit ihop Almby församlingshem med samlingslokalen. För att underlätta deras arbete när det hålls i bröllop, dop eller begravningar, förklarar Johan.

 

”Allt är byggt med miljö i åtanke”

 

Almby kyrkpark är byggt i nivå med Miljöbyggnad silver, vilket innebär att det har ställts höga miljökrav på bygget.

 

– Vi har använt oss av klimatanpassad betong. Vi har även använt en värmebehandlad träpanel som inte är tryckimpregnerad. Då skyddas panelen utan gifter. Allt är byggt med tanke på miljön, berättar Johan.

 

Lägenhetshusen har dessutom flera intressanta aspekter vad gäller dess estetiska utformning – en detaljerad träfasad, gångbroar i betong och plåttak.

 

– Vi har platsgjutit allt här. Både stommen, loftgångar och gångbroarna i betong, vilket har varit lite utmanande. Det är väldigt mycket plåt på tak och väggar som monterats mellan vinklar och vrår. Men resultatet blev jättesnyggt, berättar Johan.

 

Det som återstår nu är innergården.

 

– Det har varit ett roligt projekt! Och jag har fått mycket hjälp Karl Brugge som har varit projektledare här. Jag är nöjd över slutresultatet, säger Johan.